Kalmartrakten

Publicerat 2017, 21 september av Mats

Upprustning och förändring av omtyckta idrottsplatser i Kalmartrakten 

 

Sverige är en av de mest idrottsintresserade nationerna i världen. Fotboll må vara populärast, men det finns ett stort intresse för flera andra sporter. Oavsett storlek finns det i varje ort en, eller flera, idrottsplatser. Några går tillbaka flera decennier medan andra har vuxit fram på senare tid. En idrottsplats kräver inte mycket och det som framför allt behövs för att göra den levande är tid, engagemang och vilja. 

I Kalmarområdet och på Öland finns det flera idrottsplatser, både för inomhus- och utomhusaktiviteter, och några är mer omskötta, och mindre bortglömda, än andra. Många av dessa är först och främst ämnade för fotboll.  Flera spelare i Allsvenskan har börjat sina karriärer i knattelag, som oavsett väder, var ute på planerna och övade dribbling och skott på mål. 

Nästan 100 år gammal 

Fredriksskans IP i Kalmar görs inte rätt att kallas idrottsplats. Den påminner mer om en arena, eller en arena och idrottsplats i ett. Det var länge Kalmar FF:s hemmaplan, men efter SM-guldet 2008 bestämdes det att man skulle bygga den nuvarande Guldfågeln Arena. Den nya arenan, som ligger i ett mindre naturskönt område ute vid IKEA och Hansa-området, har däremot inte bidragit till att KFF har presterat bättre. I allsvenskan i fotboll i år ligger de på tolfteplats, och oddsen för att de åker ur serien är 9,00. Fredriksskans, som upprättades 1919, är i dag  Ängö BK, Kalmar AIK och Kalmar SK:s hemmaplan, men stora delar kommer att rivas för att göra rum för bostäder. 

Det är inte endast i fotbollssyfte som Fredriksskans IP har använts. Eftersom den består av flera fotbollsplaner och en friidrottsarena har platsen flitigt använts av skolor och vid större evenemang. De senaste åren har man bland annat arrangerat Kalmar Horse Show där. Nu måste alla årliga event leta efter en ny plats. Byggnationen av det nya bostadsområdet, som har mött blandad kritik, påbörjas efter årsskiftet. Enligt planerna kommer en liten del av idrottsplatsen att finnas kvar, men klubbarna har uttryckt sin oro för om de kommer kunna att vara kvar överhuvudtaget. 

Upprustning i Färjestaden 

Oavsett vart i Sverige man befinner sig kan det vara svårt för idrottsföreningar att samla in tillräckligt med medel för att rusta upp sina idrottsplatser. Tyvärr förfaller många platser, och om klubben inte presterar i divisionerna/ligorna är chansen liten att deras idrottsplats rustas upp. Detta var något som oroade Färjestadens GoIF när damlaget diskvalificerades från div 1 södra. 

Färjestadens idrottsplatser är inte de mest upprustade. Tallhöjdens IP, som är klubbens hemmaplan, är i stort behov av renovering. Däremot har man börjat se över sina andra planer och Grövleplan fick i somras nya omklädningsrum. 

Enligt fotbollsförbundets regler diskvalificeras ett lag omedelbart om de lämnar walk-over, något Färjestads-damerna gjorde under sommaren. Däremot gjordes en ändring i början av september och damerna fick komma tillbaka till divisionen. Anledningen var att deras uteslutning orsakade för mycket problem för bedömningen och de ligger i skrivande stund på niondeplats i tabellen.  

Kategori: Okategoriserade


Inga kommentarer till “Kalmartrakten”

Kommentera
« »

Copyright Idrottsplats.se 2014 By vixxofsweden