Idrottsplatsbloggen

Idrottsplatskalendern 2018

Publicerat 2017-10-30 av Mats | Kategori: Okategoriserade

Då så har vi den nionde utgåvan av den nördiga Idrottsplatskalendern här. Fungerar utmärkt som udda julklapp med.
I år öppnar vi även Norrlandsfönstret.

Framsidan pryds av exallsvenska IFK Holmsunds Kamratvallen.
Övriga 12 månadsbilder är hämtade från bl Halland, Västergötland, Västerbotten och Lappland.

Samma pris som tidigare år. 120 kr inkl porto.
Två ex eller mer . 100 kr st inkl porto

Ni beställer via email mats@idrottsplats.se
Eller sms 0709441463

Tidigare utgåvor går också att beställa, mer info
http://idrottsplats.se/idrottsplatskalendern/
Fotografer till bilderna är Mats Tallkvist, Göran Bergmark

15 idrottsplatser från Halland

Publicerat 2017-10-18 av Mats | Kategori: Okategoriserade

I mitten av september månad genomförde jag en idrottsplatsexpedition i Halland tillsammans med guiderna Urban och Bosse. 15 idrottsplatser hann vi besöka. Bl.a. besöktes Brovallen i Vessigebro

Föreläsning Halmstad

Publicerat 2017-10-05 av Mats | Kategori: Okategoriserade

Föreläsning hos Halmstads Idrottshistoriska Sällskap. Ett 80-tal intressanta i publiken hade trotsat det dåliga vädret och tagit sig till gamla Posten i Halmstad för att höra berättelser hur boken Idrottsplatsen i våra hjärtan.

Guldplatsen i SMP ranking

Publicerat 2017-10-05 av Mats | Kategori: Okategoriserade

Då så har vi kommit till den ädlaste medaljen på SMP ranking av Kronobergs idrottsplatser.

Deras 1:a är ………………
Odenplan, Norrhults BK

En given favorit för mig med. Folkparksentrén och den vackra naturläktaren är lika vacker som en fågelsång.
Lika given var den i boken ‘Idrottsplatsen i våra hjärtan’ som jag är medförfattare till.

Bildserien från hemsidan.

Septembers månadsbild

Publicerat 2017-10-03 av Mats | Kategori: Okategoriserade

September månad är passerad . Årets månadsbild i Idrottsplatskalendern blev annorlunda men idylliska Flöget i småländska Flygsfors . Mer info om kalendern finner ni här på idrottsplats.se

Magiska arenor

Publicerat 2017-10-03 av Mats | Kategori: Okategoriserade

Magiska arenor som måste besökas för fotbollsälskaren 

Att resa ut till fotbollsarenor är inget nytt för oss på Idrottsplats.se, och säkert inte heller för många av er som läser. Oavsett storleken på arenorna och vilka lag som vanligtvis intar planen så finns det en speciell anda och stämning på dessa platser. De tusentals mil som sprunigts på planen, och de många timmarna som åskådarna stått vid sidlinjen och druckit kaffe och hejat på sin lokala klubb har skapat en särskild atmosfär som nästan går att ta på. Men de som besökt de allra största arenorna vet att denna känslan höjs upphöjs gånger 10 när vrålet från läktaren drar igång och spelarna kliver in på plan. Trots att i princip alla fotbollsarenor där professionell fotboll utövas utstrålar en viss typ av magi så finns det dock ett gäng som varje, riktig fotbollsälskare måste besöka. Listan kan göras oändligt långt men för att göra det enklare har vi valt ut de fem arenorna vi anser vara ett måste att besöka (i ingen speciell ordning alls): 

De Meer Stadion (Amsterdam) – Ajax 

 

 

 

 

 

 

Kapacitet: 53,052 

De Meer Stadion, även känd som Amsterdams arena är inte bara hemmet för Ajax utan även det holländska landslaget.  

I denna arena tillhörande en av de mest legendariska klubbarna i världen har spelare som Frank Rijkaard, Marco van Basten, Johan Cruyff och inte minst vår egna Zlatan Ibrahimovic spelat. Trots att Ajax inte längre är det storlag de brukade vara så är fortfarande varje hemmamatch en stor tillställning och fansen är minst sagt lika dedikerade som de alltid varit.  

Trots dess realtivt unga ålder så lyckas den storslagna arenan fånga klubbens forna stordåd, tradition, och passion i sin atmosfär och är ett måste att besöka. 

Anfield (Liverpool, England) 

 

 

 

 

 

Kapacitet: 45,276 

Trots att arenan sett till sin kapacitet inte är en av de större arenorna så kan ingen förneka den legendariska stämningen som råder på Anfield. Det är just denna stämning som gjort arenan världskänd och liverpools fans likaså.  

Anfield är hemmet för Liverpool FC, en klubb med fem europeiska titlar i bagaget och som länge ingick i vad som kallades ”The big four” i england, tillsammans med Arsenal, Manchester United och Chelsea.  

Det som sätter stämningen på sin spets och som orsakar gåshud till och med genom tv rutan är onekligen när fansen drar igång Liverpools signatursång, ”You’ll never walk alone”.  

 

Signal Iduna Park (Dortmund, Germany) 

 

 

 

 

 

 

 

Kapacitet: 80,645 

Signal Iduna Park, tidigare känd som Westfalenstadion, är Dortmunds hemmaplan och även denna största arenan i Tyskland. 

Dortmunds framgångar, både i den tyska ligan och internationellt har ökat klubbens popularitet i hela Europa. Trots att klubben presterar bra och visar upp fin och rolig fotboll så åker dock åskådare dit av andra anledningar också, stämningen. Det arenan och klubben blivit mest känt för är ”Die Gelbe Wall”, eller ”Den gula väggen” som den kallas på svenska. Detta är kortsidan av arenan för Dortmunds egna fans som match efter match är fullsatt med 24,454 fans som lyfter taket.  

Camp Nou (Barcelona, Catalonia, Spain) 

 

 

 

 

 

Kapacitet: 98,757 

Camp Nou är den största fotbollsarenan i Europa och även hemmet för en av de absolut största fotbollsklubbarna – Barcelona. Barcas motto, ”mes que en club” vilket betyder ”mer är bara än klubb” reflekteras i allt det katalanska laget gör både på och utanför plan. Deras arena är en stor del av deras identitet, en så pass stor del att dess historia skrivits om på deras officiela hemsida. 

På planen har många av tidernas bästa fotbollsspelare gjort sitt avtryck, bland annat argentinarna Diego Maradona och Leo Messi. 

 

Här har ni några av de mest fantastiska arenorna i Europa att besöka, både sett till fotbollskvalitet och stämning. Tyvärr har dock ökande biljettpriser gjort det svårare att titta på fotboll på plats än vad det tidigare varit. Några tips för att göra det enklare är att gå med i supporterklubbarna där biljetterna ofta finns till cirka halva priset jämfört med vad de kostar om du skulle köpa av en tredjepart. Boka din resa i god tid, ju tidigare du bokar ju billigare brukar det vara. Det finns även möjligheter att låna pengar till resan och det vikitga då är bara att du betalar tillbaka pengar i god tid. Det vikigaste enligt oss är att du får det att hända, att besöka de stora arenorna understormatcher är en upplevelse alla borde få vara med om och tar man inte tag i det snabbt finns risken att projektet helt enkelt rinner ut i sanden. 

Plats 2 i SMP ranking

Publicerat 2017-10-02 av Mats | Kategori: Okategoriserade

Nu har vi kommit till silvermedaljören.
Plats 2 i Smålandspostens ranking av Kronobergs idrottsplatser.

Sandavi, Sandsbro AIK

Idrottsplatsen ser inte så märkvärdig ut när man kört förbi skolan men här döljer sig en skönhet med höga gräsvallar och fin utsikt.
En ganska så ny idrottsplats för att ha så naturskönt läge, bygd 1985. Kommuner brukar ju annars lägga beslag på dyr mark.

Lite vackrare horisont och dofter än Sandsbro’s andra hem Norremarks IP ,även kallad Soptipsvallen då den ligger granne med soptippen.

Fotbollssäsongen mot sitt slut

Publicerat 2017-09-28 av Mats | Kategori: Okategoriserade

Den svenska fotbollssäsongen går mot sitt slut 

När fotbollssäsongen ute i Europa precis har börjat, går den svenska mot sitt slut. I skrivande stund är det fem matcher kvar att spela för alla lag, både i Allsvenskan och i Superettan. Malmö FF behåller en stadig allsvensk ledning 9 poäng före Djurgården och 10 poäng före AIK. I Superettan är det en otroligt jämn strid om förstaplatsen och Brommapojkarna och Dalkurd IF ligger på samma poäng. 

Med bara några få veckor kvar är det fortfarande mycket som kan hända. IFK Göteborg försöker att rädda upp vad som pekar mot att bli deras sämsta säsong. Elfsborg ser ut att sparka hela tränarstaben i ett försök att vända från det senaste fiaskot då de förlorade med 0-6. Det finns definitivt mer att hämta innan den sista matchen i november. 

 

 

 

 

 

 

(Cheer blue and white” (CC BY-SA 2.0) tagen av Maria Eklind.) 
Comeback i Superettan 
 

Med så lite tid kvar på säsongen börjar media och fotbollsexperter att flytta fokus mot kommande säsonger och mästerskap. Det stundar nämligen ett fotbolls-VM i Ryssland nästa år och Sverige ligger tvåa i kvalgruppen, 1 poäng bakom Frankrike. Enligt oddsen i kategorin Odds Online på William Hill Sports Betting är det Frankrike och Tyskland (båda med oddsen 6,50) som kommer att tampas om VM-guldet. Men svenskarna har imponerat i kvalmatcherna och de sopade mattan med fransmännen på hemmaplan. Förhoppningsvis kan förbundskaptenen, Janne Andersson, ta herrlandslaget steget längre än vad Erik Hamrén lyckades med i Paris. 

 

 

 

 

 

 

(FIFA WORLD CUP 2014” (CC BY 2.0) tagen av mariyabutd.) 
Hamrén har hållit sig borta från fotbollsscenen sedan han fick avgå som tränare för landslaget, men nu är han tillbaka igen. Den gamla hemmaklubben Örgryte, som ligger på en nionde plats i Superettan, har bett honom att ta på sig rollen som rådgivare och det ser ut att ha gett resultat. Den första matchen mot Trelleborg slutade med vinst för Öis. 

Inte alltid som man tänkt sig 

Det är flera lag som har fått kämpa i Allsvenskan i år, och av flera olika anledningar. Elfsborg har haft en knackig säsong med missnöje från spelare som fans. I den senaste matchen mot serieledarna släppte de in hela sex mål. Nu verkar det som att de kommer att byta ut sin tränare, Magnus Hagblom, trots att han har kontrakt över hela nästa säsong.  Även IFK Göteborg har det svårt och de har gjort sin sämsta säsong sedan 2002. Det är bara något som inte fungerar i laget. Deras senaste förlust mot bottenlaget AFC har till och med krönts till årets miss. 

Men bara för att man har haft en dålig period behöver det inte betyda att man inte kan ta sig tillbaka. Kalmar FF är ett levande bevis på det och de har endast förlorat en match under de senaste elva matcherna. När alla förutspådde Kalmars nedflyttning till Superettan, vände laget med den ny-gamle tränaren Nanne Bergstrand och är relativt säkrade att stanna kvar i ligan. 

Och man ska aldrig ge upp hoppet.  Enligt AFC Eskilstunas lagkapten Omar Eddahri, kommer laget, som han lämnar efter säsongen, att hålla sig kvar i Allsvenskan. För närvarande ligger laget näst sist i tabellen. 

Plats 3 SMP ranking

Publicerat 2017-09-21 av Mats | Kategori: Okategoriserade

Nu har vi kommit till medaljplats.

Plats 3 i Smålandspostens ranking av Kronobergs idrottsplatser.

Tornevallen, Västra Torsås IF (Numera i komb med IFK Grimslöv)

Sjönära idrottsplatser har ofta en fördel när man rankar vackra idrottsplatser. Tornevallen ligger vid Åsens strand granne med det klassiska gamla dansstället ‘Strandpärlan’ som dessvärre står öde.
Förr kunde publik och motståndare ta tåget till idrottsplatsen då stationen låg jämte idrottsplatsen.
På min svensexa i maj 2001 blev jag kidnappad hit och fick agera målvakt i pausen. Damlaget fick skjuta straffar och för varje boll som åkte in så åkte ett plagg av. Sista straffen räddades i bara kalsongerna.
Bildserie från Tornevallen inkl målvakten i kalsongerna 

 

Kalmartrakten

Publicerat 2017-09-21 av Mats | Kategori: Okategoriserade

Upprustning och förändring av omtyckta idrottsplatser i Kalmartrakten 

 

Sverige är en av de mest idrottsintresserade nationerna i världen. Fotboll må vara populärast, men det finns ett stort intresse för flera andra sporter. Oavsett storlek finns det i varje ort en, eller flera, idrottsplatser. Några går tillbaka flera decennier medan andra har vuxit fram på senare tid. En idrottsplats kräver inte mycket och det som framför allt behövs för att göra den levande är tid, engagemang och vilja. 

I Kalmarområdet och på Öland finns det flera idrottsplatser, både för inomhus- och utomhusaktiviteter, och några är mer omskötta, och mindre bortglömda, än andra. Många av dessa är först och främst ämnade för fotboll.  Flera spelare i Allsvenskan har börjat sina karriärer i knattelag, som oavsett väder, var ute på planerna och övade dribbling och skott på mål. 

Nästan 100 år gammal 

Fredriksskans IP i Kalmar görs inte rätt att kallas idrottsplats. Den påminner mer om en arena, eller en arena och idrottsplats i ett. Det var länge Kalmar FF:s hemmaplan, men efter SM-guldet 2008 bestämdes det att man skulle bygga den nuvarande Guldfågeln Arena. Den nya arenan, som ligger i ett mindre naturskönt område ute vid IKEA och Hansa-området, har däremot inte bidragit till att KFF har presterat bättre. I allsvenskan i fotboll i år ligger de på tolfteplats, och oddsen för att de åker ur serien är 9,00. Fredriksskans, som upprättades 1919, är i dag  Ängö BK, Kalmar AIK och Kalmar SK:s hemmaplan, men stora delar kommer att rivas för att göra rum för bostäder. 

Det är inte endast i fotbollssyfte som Fredriksskans IP har använts. Eftersom den består av flera fotbollsplaner och en friidrottsarena har platsen flitigt använts av skolor och vid större evenemang. De senaste åren har man bland annat arrangerat Kalmar Horse Show där. Nu måste alla årliga event leta efter en ny plats. Byggnationen av det nya bostadsområdet, som har mött blandad kritik, påbörjas efter årsskiftet. Enligt planerna kommer en liten del av idrottsplatsen att finnas kvar, men klubbarna har uttryckt sin oro för om de kommer kunna att vara kvar överhuvudtaget. 

Upprustning i Färjestaden 

Oavsett vart i Sverige man befinner sig kan det vara svårt för idrottsföreningar att samla in tillräckligt med medel för att rusta upp sina idrottsplatser. Tyvärr förfaller många platser, och om klubben inte presterar i divisionerna/ligorna är chansen liten att deras idrottsplats rustas upp. Detta var något som oroade Färjestadens GoIF när damlaget diskvalificerades från div 1 södra. 

Färjestadens idrottsplatser är inte de mest upprustade. Tallhöjdens IP, som är klubbens hemmaplan, är i stort behov av renovering. Däremot har man börjat se över sina andra planer och Grövleplan fick i somras nya omklädningsrum. 

Enligt fotbollsförbundets regler diskvalificeras ett lag omedelbart om de lämnar walk-over, något Färjestads-damerna gjorde under sommaren. Däremot gjordes en ändring i början av september och damerna fick komma tillbaka till divisionen. Anledningen var att deras uteslutning orsakade för mycket problem för bedömningen och de ligger i skrivande stund på niondeplats i tabellen.  

Copyright Idrottsplats.se 2014 By vixxofsweden