Ängelholms FF

Publicerat 2017, 21 september av Mats

Den skånska fotbollen har alltid varit stark, framför allt med storlag som Malmö FF och Helsingborgs IF, som bägge både tillhör och tillhört toppskiktet inom svensk fotboll. Dock är ju skånsk fotboll mer än bara MFF och HIF. Vad sägs om lag som Trelleborgs FF, Landskrona BoIS och så förstås lergökastadens stolthet Ängelholms FF som spelar sina hemmamatcher på Ängelholms IP med plats för 4 000 åskådare.

Lätt att hitta till

Ängelholms IP är lätt att hitta till då arenan är belägen ungefär 10 minuters gångväg strax söder om centrum. Från järnvägsstationen är det bara att gå Landshövdingevägen upp mot Ängelholms sjukhus och gå genom viadukten under järnvägen. Efter ytterligare en viadukt under Kullavägen är man sedan framme vid Ängelholms IP.

Under årens lopp har arenan, som också kallas Änglavallen, rustats upp och renoverats ett flertal. Senast 2014 när Änglavallen inte godkändes för spel i Superettan och Ängelholms FF var tvungen att spela första halvan av säsongens matcher på Olympia i Helsingborg.

Numera återfinns Ängelholms FF, eller ÄFF som ängelholmarna säger, i division 1 södra. Glädjande nog för ängelholmarna går det dock fortfarande att spela på favoritlaget, bland annat hos Bet365 och liknande sidor som erbjuder odds.

 

Source: ‘Ängelholms IP’ by Jakez via Wikipedia (CC BY-SA 3.0) 

Från division 4 till Superettan på mindre än fem år

De senaste 20 åren har Ängelholms FF på många sätt gjort en fantastisk resa rent sportsligt. Dock bildades klubben redan år 1976 efter en sammanslagning mellan Ängelholms IF och Skörpinge GIF.

För övrigt så finns Ängelholms IF fortfarande kvar, men är numera en renodlad friidrottsförening med verksamhet på Ängelholms IP.

Redan tidigt i klubbens historia valde ÄFF att satsa på en bred ungdomsverksamhet, något som också så småningom gav resultat i pojk- och juniorallsvenskan.

Dock var det inte förrän i slutet av 1990-talet som det började hända saker även på seniorsidan. Hösten 1997 lyckas laget vinna division 4 med Per-Olof Ohlsson som tränare. Samma år kommer även storklubben Halmstads BK på besök på Änglavallen i en match i Svenska cupen inför närmare 1 500 åskådare. Dock vinner de blivande svenska mästarna med 4-0.

Efter vinsten i division 4 åker ÄFF i det närmaste hiss genom seriesystemet och hösten 2001 blir laget klart för Superettan efter att ha slagit ut Ljungskile SK i kvalet.

Source: ‘Ängelholms IP’ by Jakez via Wikipedia (CC BY-SA 3.0)

En halvtimme från allsvenskt kontrakt

Trots många fina insatser blir det bara en säsong i Superettan. Efter några år i division 1 lyckas ÄFF ännu en gång ta sig upp i den näst högsta serien hösten 2007.

Följande säsong kniper laget en femteplats i serien och 2011 lyckas man via en tredjeplats ta sig till allsvenskt kval mot Syrianska FC. Efter seger hemma med 2-1 har ÄFF ett bra utgångsläge inför returen i Södertälje.

Med en dryg halvtimme kvar sätter ÄFF:s Sebastian Andersson 1-1 och i det läget är Ängelholmslaget klart för Allsvenskan. Dock går drömmen om intet när Syrianska gör både 2-1 och i slutminuterna även 3-1 efter att ÄFF fått en man utvisad.

Efter några aningen tyngre år åker Ängelholms FF till slut ur Superettan 2016 och som det ser ut nu lär det bli division 1-spel på Ängelholms IP åtminstone en säsong till.

Kategori: Okategoriserade


Inga kommentarer till “Ängelholms FF”

Kommentera
« »

Copyright Idrottsplats.se 2014 By vixxofsweden